Home » Oliphantsgang (slot 2) in de Rosse Buurt.

Oliphantsgang (slot 2) in de Rosse Buurt.

Slot in de rosse buurt

Mijn onderzoek naar Het Slot In De Muur vordert.

Maar in een geheel andere richting dan ik dacht! Mijn eerste vraagbaak over waarom er zomaar een slot in zomaar een muur zit, was buurvrouw Lenny; altijd beschikbaar en veel kennis. Haar expertise ligt echter op andere gebieden; ze had het slot nooit opgemerkt.

Wel kon ze me verwijzen naar de muziekschool, die naar haar zeggen een sleutel had van de Oliphantsgang, het steegje naast de muur met het slot. Ik ging dus een deurtje verder. Bij de muziekschool opent een vriendelijke jongeman de deur en ook hij geeft me het antwoord dat hij het slot niet eerder had opgemerkt. Hij adviseert me het te vragen bij het belendende pand rechts van de steeg. Een logische derde stap die ik vervolgens ook nam.

Twee grote staldeuren op nummer 8F. Geen bel. Ramen afgeplakt met Haarlems plastic en de brievenbus geeft ook geen uitsluitsel; daarachter hangt zo’n borstel waardoor ik niet naar binnen kan kijken. Overigens voelt het behoorlijk ouderwets om weer ’s bij iemand door de brievenbus te gluren.

De laatste keer dat ik dat deed was ik klein. Ik trok belletje in de straat, een heerlijk tijdverdrijf. Toen hoefde ik overigens niet te bukken om naar binnen te spieken bij de buren. Vandaag was het wat ongemakkelijk. Het gluren had niet die schwung van vroeger, dat was jammer. Of het bukken daarin cruciaal is, zou ik moeten onderzoeken. Maar dat terzijde.

De verschuiving van perspectief leverde wel iets anders op. Een nieuwe vraag doemt op boven het muurtje met het slot:

Oliphantsgang in de rosse buurt

Zie je dat wasbakje hangen? In hemelsnaam, wat bezielde de mensch van vroeger? Enig zoekwerk levert het volgende op: de wasbak was voor gemeenschappelijk gebruik en daarom hing het op de overloop. Vierhonderd jaar geleden heel gebruikelijk.

Overigens was het wel de bedoeling dat men het water liet afvloeien door een pijp zodat de benedenburen niet getrakteerd werden op een douche van vuil water. Best redelijk.

Maar geen opheldering over het slot in de muur. Ik beraad me op volgende stappen. Maar zonder beloftes. Dit kan wel ’s ingewikkelder worden dan ik had voorzien.

Kom jij ook zulke raadsels tegen in je buurt? Vertel! Wie weet wat we daarvan kunnen leren! 

 

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.