Home » Convenant in de Rosse Buurt.

Convenant in de Rosse Buurt.

Convenant in de Rosse Buurt

Tel je even mee?

Vijfenvijftig man! Terwijl de inkt nog nat is! Misschien heb je het niet meegekregen maar de gemeente heeft samen met toerleiders een convenant opgesteld, om de overlast van groepen te beperken.

Ze hebben een mooie missie: Rondleidingen kunnen bijdragen aan een positief imago van de wijk. Dat wil zeggen, ‘met het juiste verhaal over de buurt en een positieve houding van bewoners, werkers en ondernemers’.

Dus ik ga hier een positief verhaal van maken. Ik ben tenslotte een bewoner.

Nog even verder lezen wat er afgesproken is…  Aha. Men constateert dat de overlast zich concentreert gedurende daguren en dat het vooral gaat om de ‘technische uitvoering’: groepsomvang, opstoppingen, blokkeren van toegangen woningen en winkels, geluidsoverlast en-meer-van-dit-gedoe-maar-dan-wordt-deze zin-wel-heel-erg-lang. You get the picture.

Nu zit ik een beetje in m’n maag met dat gebeuren op die foto. Daar staan vijfenvijftig man gegroepeerd. Ik moest drie keer tellen. Gelukkig loopt er op dat moment geen andere groep want een van de regels van het convenant is, dat groepen niet door elkaar heen mogen lopen. Nog een regel: niet stilstaan in het Annenkwartier en regel 6: geen ingangen van winkels blokkeren. Ik zeg niks, ik ben geen verrader.

Wat te doen met mijn belofte als bewoner om mijn positieve houding te laten zien? Ik schuif mijn raam naar beneden zodat ik die gids niet meer hoor schreeuwen (regel 8) en denk: geef me vijf minuten, dan heb ik iets positiefs…

Oke, het duurde iets langer maar ik heb iets! Regel 3 is: ‘Na 23.00 uur zullen er geen rondleidingen meer plaatsvinden.’ Verander één woordje in deze zin en alles komt goed. In plaats van ‘Na 23.00…’ zet je hier: ‘Vóór 23.00 uur zullen er geen rondleidingen meer plaatsvinden.’

Kunnen alle groepen lekker door elkaar heen schuiven, ook in het Annenkwartier. Kunnen ze bij alle winkels stilstaan zonder een kip lastig te vallen; die winkels zijn toch dicht. Schreeuw maar raak (regel 9); de huizen zijn hier goed geïsoleerd. En regel 1, maximaal 20 personen per groep kun je ook loslaten.

Alleen ’s nachts nog groepen…oh… de hemel! Als ik boodschappen wil doen ligt de toerist nog lekker tussen zijn klamme lappen. Slingerend aan de verkeerde kant van de weg fietsen? Geen enkel probleem! Overdag rijdt het verkeer rechts en ’s nachts verkeert iedereen links.

Zo kan iedereen precies doen waar ie zin in heeft! Wij, bewoners en ondernemers overdag een woonwerk-klimaat, de toeristen ’s nachts hun eigen feestje. Kwestie van time management.

Heb jij ook wel eens een briljant plan? Weest niet bescheiden, deel je idee! 

2 reacties

  1. Angélika zegt:

    Als ik dit lees, verbaast het me bijna, dat je er nog positief over kunt schrijven ??

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.