Home » Slot in de Rosse Buurt (6).

Slot in de Rosse Buurt (6).

Slot in de rosse buurt

Alarmcentrale

‘Alarmcentrale, goedemiddag!’

‘Ik heb geen alarmerende vraag. Moet ik dan wel bij jullie zijn?’

‘Jawel, dit is de alarmcentrale, maar dan de alarmcentrale voor als het geen alarm is. Begrijpt u wel?’

Aha. Ik stel mijn vraag over het slot in de muur. Of dit slot misschien van de brandweer is? Zodat ik mijn lezers kan geven waar ze recht op hebben: verlossing van deze tergende suspense!

Terugbelverzoek

Meneer stelt me een paar vragen en ik vang de woorden ‘kluisje’ en ‘generaalsleutel’ op. Ik kan hem geen antwoord geven. Zodoende kan hij mij ook geen antwoord geven. Hij probeert nog iets anders: ‘Hangt er een wit bordje naast met een rode B?’ Ik check de foto’s: nee, hangt er niet. ‘Dat zou namelijk duiden op een slot van de brandweer.’

Voor hij ophangt kan ik hem nog net een nieuw telefoonnummer ontfutselen: ‘Probeert u het maar eens bij Brandveiligheid en Risicobeheersing. Zal ik een terugbelverzoek voor u inplannen?’

De afdeling gaat mij bellen! Dit voedt mijn gevoel ‘gered’ te worden… ik hang uiterst tevreden op.

Andere afdeling

Al een uur later word ik teruggebeld. Ik bedank voor de service en de brandweerbas antwoordt iets als: ‘Ja mevrouw, stukkie bereikbaarheid. U belde over een slot in de muur? Ik heb voor u gezocht maar kan ’t niet terugvinden. Ben bang dat ik u naar Bereikbaarheid en Bluswatervoorziening moet doorverwijzen.’ Ik krijg twee namen mee, we lachen nog wat en ik voel me weer enorm begrepen.
Natuurlijk stoor ik de mannen niet! Dit zijn zaken van nationaal belang! Bloedserieus. Heerlijk.

Onderzoek

De volgende dag krijg ik één van de twee namen aan de lijn. ‘Ja mevrouw, dat zijn de zogeheten stegensloten.’ Dat er geen wit bordje met een ‘B’ bij hangt zegt niet alles, dat komt vaker voor, vertelt de brandweerman. Ik stuur foto’s via email om hem de situatie te tonen. We bespreken de foto’s Nee inderdaad, je zou niet verwachten dat het slot van de deur aan de linkerkant zit en het slot in de muur rechts daarvan, nee. ‘…maar de vorm van de sleutel is wel weer van ons.’

Slotbeheersing

Maar het kan ook een slot van de Nutsbedrijven zijn. Zij gebruiken ook dit soort sloten om de elektriciteit in binnentuinen te kunnen ‘beheersen’. Fijn taalgebruik. De brandweerman vindt dit ook wat onbevredigend en laat het er niet bij zitten. ‘Mevrouw, ik ben volgende week bij u in de buurt. Nee, ik weet dat het geen nood is, maar we komen toch even langs. Geen moeite.’

Kijk, dat noem ik service. Dat verwacht je toch een beetje van een brandweerman: het stukje ‘redden’. De prinses in mij wordt direct wakker en ik verheug me op mijn date. Nageltjes lakken en hakken uit het vet.

Wordt vervolgd!

Lekker doorlezen? Hier vind je het slot van het slot.

Val jij ook wel ’s terug in stereotiep gedrag? In welke situaties? En met wie? Deel ‘t! Ik wil het weten! 

2 reacties

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.