Home » Fietsende toeristen door de Rosse Buurt.

Fietsende toeristen door de Rosse Buurt.

Fietsende toeristen door de Rosse Buurt

Rondleiden kan natuurlijk ook per fiets.

Getuige de foto. Je pakt een stuk of 12 gifgroene fietsen en rost lekker door de buurt met een clubje toeristen. Aangezien ze geen koers kunnen houden kan je ze beter op de stoep laten fietsen, stuk veiliger. En dan moet je vooral de hele middag zelf voorop gaan fietsen en niet omkijken. Dat levert dan dit tafereel op: een stoet toeristen op de fiets, slingerend door de rosse buurt. In een straat waar je niet mag fietsen. Waar zijn de handhavers als je ze nodig hebt?

Ik ben benieuwd naar het aantal ongelukken dat er gebeurt met dit soort groepen. Ik kan er niet veel over vinden op internet. Wel zag ik dat er in 2015 185 fietsdoden zijn gevallen, en evenzoveel in 2014. Welk percentage daarvan toerist is, is niet bekend.

Laat ik maar even uitgaan van mijn eigen ervaring: ik kom regelmatig toeristen tegen die aan de verkeerde kant van de weg fietsen. Losse individuen op huurfietsen. Qua nationaliteiten gaat het vaak om Engelsen, Aussies, eigenlijk iedereen uit links-rijdende landen, behalve Indiërs. Of zij hun beperkingen beter kennen of niet kúnnen fietsen is me niet duidelijk.

Ook heb je de groepen zoals ik hierboven beschrijf. Zij gaan met een gids op pad. Hierbij geldt de macht van het aantal: ze kiezen geen kant van de weg, ze pakken gewoon de gehele breedte. Het valt niet mee om zo’n groep zonder kleerscheuren te passeren. Als je je fietsbel rinkelt en het betreft een Engelse groep, dan schieten ze van schrik de verkeerde kant op: precies voor je wielen. Terwijl jij onderweg bent op je normale tempo, namelijk snel.

Een Amsterdammer fietst lekker door. Doe je dat niet, dan kun je in het Centrum beter gaan lopen. Er lopen hier zo veel mensen dat ze vaak uitwijken naar de straat. Overigens ook als de stoep leeg is. Fiets je niet hard en bellend, dan kom je geheid een kwartier later dan gepland aan waar je wilde zijn. En een kwartier is lang! Dan had je vanaf de Dam al in Zuid kunnen zijn!

Wat is m’n punt eigenlijk? Dat fietsende toeristen slingeren? Dat ze fietsen in een loopstraatje? Dat toeristen onbetrouwbaar zijn? Lamedenken… ja! Dat toeristen alleen mogen fietsen op een felgekleurde fiets! Tegenwoordig heeft elk hotel wel een rijtje fietsen in de verhuur. Afhankelijk van hoe chic het hotel is krijgt de toerist een designfiets mee. Liefst in een gedekte kleur als matzilver, muisgrijs of taupe.

Resultaat? Het duurt drie seconden langer eer je in de smiezen hebt dat die suïcidale luitjes voor je wielen, kamikaze toeristen zijn. Aha.. uitkijken geblazen!

Ik durf te stellen dat het levens gaat redden als alle huurfietsen verplicht één felle kleur krijgen. Zie je in elk geval in een oogopslag waar je mee dealt.

Welke kleur zou jij kiezen voor huurfietsen? Laat ’t me weten! Dan stuur ik een brief op poten naar de gemeente! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.