Home » Slot in de Rosse Buurt (1).

Slot in de Rosse Buurt (1).

Slot in de rosse buurt

Zie je dat muurtje?

Precies in het midden zie je een rondje. Dat is een slot. Zo eentje als je in je voordeur hebt. Dat roept vragen op.

Wat doet een slot in zo’n muurtje? Een slot zit altijd in een bewegende deur. Zodat het lipje dat uit de zijkant van de deur steekt, een verbinding kan maken met het deel ernaast, meestal een kozijn. Slot open: deur kan bewegen. Slot dicht: deur zit vast.

Maar nu dit: een muurtje beweegt niet. De deur ernaast heeft al een slot. En trouwens, die deur scharniert naar de verkeerde kant open. Het slot zit ook nog eens in het midden van het muurtje, in plaats van aan de zijkant. Wat doet dat slot daar?

Dit vraagt om onderzoek! Het eerste wat ik opmerk is dat er niet veel over de Oliphantsgang te vinden is, de naam van het steegje, dat net zo breed is als de deur. Ik vind wel een aantal foto’s van vroeger: Deze is van 1988:

Slot in de rosse buurt

En deze van 1995:

Ik heb beide foto’s grondig bestudeerd en zie op de onderste foto dat het slot in de deur aan de rechterkant zit, in tegenstelling tot de foto erboven. Aha! Zou het iets te maken hebben met de renovatie? Ik pak mijn loep erbij… Het lijkt er sterk op dat er ten tijde van deze foto’s nog geen slot in het muurtje ernaast zat.

Sterker nog: ik vind een foto uit 2009 en zie daar…

slot in de rosse buurt

Geen slot in het muurtje ernaast.

Zucht.. wat een mysterie…

Ik ga nu op onderzoek uit! Paar ouwe krakers van dit blok opzoeken en vragen of zij meer weten.

Keep you posted.

Nieuwsgierig? Hier vind je Slot in de Rosse Buurt 2.

Wat is dat toch met ons hoofd, dat alle mysteries opgelost moeten worden? Moeten we dat eigenlijk niet lekker laten… het mysterie laten bestaan, gewoon, omdat dat ook een mogelijkheid is? En misschien wel een veel leukere! 

Deel je overpeinzingen! Ik hoor het graag!

4 reacties

 1. Tanja zegt:

  Hahaha wat heerlijk weer. En zo herkenbaar. In plaats van eerst even rustig verder te lezen was ik de foto’s aan het onderzoeken. ??? Geen slotje?…..tot ik weer verder las en tot de ontdekking kwam dat het wiel al uitgevonden is. Kan niet wachten op het vervolg!

 2. Yvonne Koop zegt:

  Leuk dat je overal een mysterie ziet en erin slaagt daar steeds weer een interessant verhaal over te schrijven. Ben nu al benieuwd naar het vervolg!

  • Henriette zegt:

   Dank Yvonne! Eén gek kan meer vragen dan duizend wijzen kunnen beantwoorden 🙂 Morgen het vervolg met… meer raadsels! Keep you posted!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.