Home » Tulpen in de Rosse Buurt.

Tulpen in de Rosse Buurt.

Tulpen in de Rosse Buurt

Struikelend over de tulpen val ik de buurt  binnen.

Heerlijk even eruit geweest. Als ik op de Dam uit de tram stap, valt me op wat een buitenproportioneel grote bloembakken er langs het Damrak staan. Tjokvol met tulpen, het rood, oranje en geel doet bijna pijn aan je ogen.

Fleurig hoor.

Dan bedenk ik me dat dit het einde van het weekend is. En ruim na zevenen, dus het is rustig. Wat doet het gros van Nederland namelijk op zondagavond zeven uur? Inderdaad. Nog steeds favoriet bij veel mensen.

Dus ik maak een picaatje en heb weer wat om me over op te winden. Want is het geen gotspe? Vanuit alle geledingen wordt er gemord over te veel van alles: toeristen, fietsen, overlast, groepen, noem maar op. Dat komt volgens mij vooral vanwege te weinig ruimte. Vindt de burgemeester ook.

‘Veel’ bestaat alleen in relatie tot zijn context. Als wij de toeristen, fietsen en wat dies meer zij, huppeta naar de uitgestrekte vlakten van Mongolië zouden overzetten was er geen vuiltje meer aan de lucht. Zelfs overlast is relatief. Beetje in de rondte schreeuwen als niemand je hoort, heerlijk toch?

Maar dat even terzijde: wij zitten dus op een postzegel met wat weinig ruimte. Het Damrak, de Rode Loper, is twee jaar geleden opgefrist met behoorlijk brede stoepen. Ons visitekaartje werd opnieuw ingericht, met zicht op een groeiend aantal bezoekers van de stad.

Ik lees wat oude plannen en vind wat ik dacht te vinden: Geen plaatsing van bloembakken om de beschikbare ruimte zoveel mogelijk open te houden.

Maar twee jaar later is juist voor het plaatsen van bloembakken is ook een reden gevonden: ‘Verbloem de fiets’. tulpen in de rosse buurtWaar bloembakken staan, kun je je fiets niet parkeren. Al kun je ‘m er natuurlijk wel bovenop leggen.

Evengoed vind ik de bloempjes wel vriendelijk ogen. Maar misschien was de oude getrouwe boom een beter idee geweest: neemt een stuk minder ruimte in, is onderhoudsvrij dus goedkoper, levert meer zuurstof op en… je kunt je fiets er fatsoenlijk tegenaan parkeren!

 

Wat vind jij? Tulpen of bomen? En weet je eigenlijk wel wat een pica is? Nou dan! Vraag maar hoor!  

2 reacties

  1. betty zegt:

    Het wordt tijd dat je in de gemeenteraad gaat zitten!!!

    mensen met praktische ideeën en gezond verstand is vraag naar

    Wat is een pica?

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.