Home » De Nieuwezijds Achterburgwal in de Rosse Buurt.

De Nieuwezijds Achterburgwal in de Rosse Buurt.

Nieuwezijds Achterburgwal in de Rosse Buurt

Hoe komt een straatnaam aan zijn naam?

We hebben de Oudezijds Voorburgwal en de Nieuwezijds Voorburgwal, maar ook de Oudezijds Achterburgwal. Dat geeft toch te denken.. Want waarom geen Nieuwezijds Achterburgwal dan?

Ik besluit er ’s even in te duiken en warempel: deze bestond wel! Alleen noemen we die nu de Spuistraat.

Het zit zo: vóór 1385 deelde de Amstel de stad in vrijwel twee gelijke delen op: de Oude zijde langs de Oude Kerk en de Nieuwe zijde langs de Nieuwe Kerk. Erachter werd, ter bescherming van de stad, aan elke kant een gracht gegraven met daarachter een burgwal; de Oudezijds- en de Nieuwezijds Voorburgwal.

Rond 1385 werden er twee nieuwe wallen gegraven en zo ontstonden de Oudezijds- en de Nieuwezijds Achterburgwal. Die overigens beiden in de 19e eeuw werden gedempt, evenals de Nieuwezijds Voorburgwal.

De Spuistraat vond men wel een passende naam voor de gedempte gracht als verlengde van Het Spui. Plak er ‘straat’ achter en klaar is Kees! Dit, geheel in overeenstemming met de ‘Tien gouden regels voor straatnaamgeving’.

De herkomst van de naam Het Spui is ook niet heel ingewikkeld: deze gracht werd gebruikt om het binnenwater te spuien en het buitenwater te keren. Overigens liggen er onder het Rokin en de Dam nog altijd duikers: een soort kokers om wateren met elkaar te verbinden. Er stroomt dus nog altijd water onder het Damrak door, het IJ in!

En zo snappen we dus ook de herkomst van de naam ‘Dam’. De eenvoud.. heerlijk toch?

Maar met deze kennis begint er ook wat te rommelen in m’n hoofd. Als het zo simpel ligt qua straatnamen, wat moet ik dan denken van de Bloedstraat? Tenslotte ligt dit straatje vlakbij de voormalige Bierkaai, vlakbij de Oude Kerk. Hier kwamen de vaten met bier aan. De sjouwers stonden bekend als onoverwinnelijke vechtersbazen, getuige het spreekwoord ‘vechten tegen de bierkaai’.

Hm. Ik denk dat ik mijn onderzoek liever voortzet met de Dolle Begijnensteeg. Of Rusland! Hoe gek is dat.. een stukje Amsterdam met de naam Rusland. Je merkt wel; ik ben nog lang niet klaar met deze buurt!

Hoe heet jouw straat? En waarom eigenlijk? Deel je verhaal, ik hoor het graag!

 

4 reacties

 1. Angélika zegt:

  Gave blog weer!
  Mijn eerste huisje stond op het Martin Luther Kingerf. En wauw, die Martin Luther King was toch wel wereld beroemd en had heel wat te weeg gebracht in de wereld…. Toen ik dan ook mijn adres door moest geven aan een bedrijf, ging ik ervanuit dat iedereen hem kende. Deze dame niet…. Na tig keer spellen, probeerde ik het met “I have a dream…” Geen herkenning… Dan maar proberen als M.L. King (ja, van koning!) Erf. Na een minuut of 10 gaf ik het op.
  Toen de post kwam, raad je het misschien al…. Martin Luther QUEENERF….. ??

 2. Tanja zegt:

  Dank je wel voor deze meer dan leuke informatieve blog. Love verhalen, love weetjes. Dus chop chop de plattegrond van Amsterdam er bij en ben ik even niet bereikbaar. Ja, die kaart ?

  • Henriette zegt:

   Hahahaha Tanja! Herkenning, dat doe ik dus ook! Bekijken hoe de gracht dan gelopen heeft. En dat je er dan achter komt dat de stad Amsterdam eigenlijk om een kreekje heen gebouwd is. Leuk!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.