Home » Weesgegroetjes in de Rosse Buurt.

Weesgegroetjes in de Rosse Buurt.

Foto's maken in de rosse buurt

Elke dag hang ik wel even uit het raam.

Beetje rond koekeloeren naar wat er voorbij schuift. Wat mensen doen. Wat mensen aan hebben. Wat ze op hun hoofd hebben. Waar ze heen gaan. Kortom, hoe het leven aan ons raam voorbijtrekt.

Wat me al enige tijd opvalt is dat veel mensen een foto maken van het uithangbord aan de winkel tegenover ons. Onze kant van het neonbord is stuk. Ik werd nieuwsgierig wat er aan de achterkant van het bord zo foto-waardig is.

Dus toen ik laatst door de straat liep zag ik eindelijk wat honderden, zo niet duizenden mensen al gefotografeerd hebben: de woorden ‘Magic mushrooms’ in felrood neon.

Als die mensen zich 180 graden zouden draaien, zagen ze een veel unieker beeld, namelijk de Oude Kerk. Behoort tot de top 100 van Nederlandse Rijksmonumenten en is het oudste gebouw van Amsterdam. Best een picaatje waard, kijk maar:

weesgegroetjes in de rosse buurtVond ik nog een leuk weetje over ook: In dat bovenste gedeelte met die spijlen, hangt boven de grote klok een tweede klokje, het angelusklokje. Vroeger werd dat klokje ’s morgens en ’s avonds om zes uur geluid en ook tijdens de lunch. Om de katholieken op te roepen het Engel des Heeren (Angelus) te bidden. Beter bekend als een weesgegroetje.

Dat gelui drie keer per dag gebeurt niet meer in Amsterdam, al schijnt het in den lande nog wel voor te komen. Beetje onzinnig, want veel mensen hebben natuurlijk gewoon een horloge of hun mobiel. Waar ze niet alleen de tijd op kunnen zien maar ook foto’s mee maken. Bijvoorbeeld van een uithangbord met magic mushrooms. Misschien wel een nieuwe manier van geestverruiming.

Waar verruim jij je geest mee? Magic mushrooms, weesgegroetjes of anderszins? Deel het! Vooral het anderszins interesseert me bovenmatig!