Home » Mattheus in de Rosse Buurt.

Mattheus in de Rosse Buurt.

Mattheus in de Rosse Buurt

Rottig paasontbijt.

Heb je de Mattheus Passion beluisterd? De link die ik gisteren meestuurde was een stukje uit de door Jan Rot vertaalde versie.

Sinds Rot dit muziekstuk heeft vertaald staat hij bij mij op het lijstje ‘Mensen Die Dingen Doen Die Er Toe Doen’. Alwaar hij voorheen niet eens in de buurt kwam. Drol. Zo dacht ik toen, ik beken ’t met schaamrood op de kaken.

Ik was niet de enige die haar mening moest herzien: Jan Rot was de man die van zijn gebrek aan succes zijn handelsmerk maakte. De meest miskende artiest van de jaren ’90. Maar met het vertalen van succesnummers naar het Nederlands kwam daar de ommezwaai. De vertaling van de Mattheus Passion gaf hem eindelijk de erkenning die hij toch bleek te verdienen. Sterker nog, een jaar later werd hij geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

Nu kunnen wij eindelijk genieten van een verstaanbaar stuk cultuur dat je eigenlijk niet mag missen. Tenslotte is onze hele cultuur doorspekt is met verwijzingen naar dit verhaal en deze muziek.

Zelfs onze taal zit vol met verwijzingen. Om er een paar te noemen:

• je handen wassen in onschuld (Pilatus manipuleert het volk zo dat niet hij, maar het volk Jezus naar het kruis stuurt, hij wast zijn handen in onschuld),

• als Pasen en Pinksteren op één dag vallen (om aan te geven dat iets nooit gaat gebeuren),

• gekleed gaan op zijn paasbest.

Het zal te maken hebben met mijn leeftijd. Het zal ook te maken hebben met mijn vader die, nogal dol op klassieke muziek, zijn passie hiervoor trachtte over te brengen met veel woeste armgebaren en bijbehorende uitleg. Nota bene een atheïst in hart en nieren. Dat moet ik nog ’s onderzoeken, maar dat terzijde.

Hoe dan ook: dompel jezelf onder in dit heerlijke stuk bombastische geschiedenis. Doe je dit met de vertaling van onze ridder Jan Rot dan hoef je er de bijbel niet bij te pakken voor hoe het ook alweer zat. Ook geschikt voor atheïsten.

Vraag je je af wat nu precies het verband is van dit verhaal met de Rosse Buurt? Eh… dat is er niet direct. Vandaar dat ik vanavond maar ’s ga kijken in de Oude Kerk. Ik dacht dat Kerstfeest een ding was maar Pasen schijnt da bomb te zijn.

Heb jij je ook wel eens geschaamd voor je aannames inzake mensen? Biecht op en geniet van de catharsis alhier!