Home » Oliphantsgang (slot 2) in de Rosse Buurt.

Oliphantsgang (slot 2) in de Rosse Buurt.

Slot in de rosse buurt

Op onderzoek uit

Mijn onderzoek naar Het Slot In De Muur vordert.

Maar in een geheel andere richting dan ik dacht! Mijn eerste vraagbaak over waarom er zomaar een slot, in zomaar een muur zit is buurvrouw Lenny. Ze is altijd beschikbaar en heeft veel kennis. Haar expertise ligt echter op andere gebieden, zij had het slot nooit opgemerkt.

Muziekschool

Wel kon ze me verwijzen naar de muziekschool, die naar haar zeggen een sleutel had van de Oliphantsgang, de smalle steeg naast de muur met het slot. Ik ging dus een deurtje verder. Bij de muziekschool opent een vriendelijke jongeman de deur en ook hij geeft me het antwoord dat hij het slot niet eerder had opgemerkt. Hij adviseert me om het bij het belendende pand, rechts van de steeg te gaan vragen. Een logische derde stap, die ik vervolgens ook nam.

Brievenbus

Twee grote staldeuren op nummer 8F. Geen bel. Ramen afgeplakt met Haarlems plastic en de brievenbus geeft ook geen uitsluitsel; daarachter hangt zo’n borstel waardoor ik niet naar binnen kan kijken. Overigens voelt het behoorlijk ouderwets om weer ’s bij iemand door de brievenbus te gluren.

De laatste keer dat ik dat deed was ik klein. Ik trok belletje in de straat, een heerlijk tijdverdrijf. Toen hoefde ik overigens niet te bukken om te kunnen spieken bij de buren. Vandaag was het wat ongemakkelijk. Of het bukken daar iets mee van doen had, zou ik moeten onderzoeken. Maar dat terzijde.

Wasbak

De verschuiving van perspectief leverde wel iets anders op. Een nieuwe vraag doemt op:

Oliphantsgang in de rosse buurt

Zie je dat boven die deur? Een wasbak, hangend aan de pui. In hemelsnaam, wat bezielde de mensch van vroeger? Enig zoekwerk levert het volgende op: De wasbak was voor gemeenschappelijk gebruik en hing daarom op de overloop. Water op straat mikken was verboden. Vierhonderd jaar geleden heel gebruikelijk.

Overigens was het wel de bedoeling dat men het water liet afvloeien door een pijp zodat de benedenburen niet getrakteerd werden op een douche van vuil water. Best redelijk.

Vervolgstappen

Maar geen opheldering over het slot in de muur. Ik beraad me op volgende stappen. Ik doe echter geen beloftes. Dit kan wel eens ingewikkelder worden dan ik had voorzien.

Nieuwsgierig naar de vervolgstappen? Lees hier nummer drie in de Feuilleton Slot in de Muur.

Kom jij ook zulke raadsels tegen in je buurt? Vertel! Wie weet wat we daarvan kunnen leren! 

2 reacties

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.