Home » Kerkklokken in de Rosse Buurt.

Kerkklokken in de Rosse Buurt.

Kerkklokken in de rosse buurt

Elk kwartier zijn we aan de beurt

Dan doen de kerkklokken hun riedeltje op het orgel. Ik woon in het midden van de Oude Kerk, de Nieuwe Kerk, de Zuiderkerk, de Sint Nicolaas Kerk en de Waalse Kerk. En praten we over orgelwerk dan doet de Beurs ’s ochtends klokke negen ook een deuntje in de zak. Best een kabaal maar ook gezellig. Het geeft iets huiselijks aan de buurt.

Discussie over orgelspel

In de 17e eeuw waren er discussies over het orgelspel van de kerkklokken: Predikant Calckman predikte dat orgelspel ‘de menschen verlockt tot de gedachten van vleeschelijke lusten, zonder eens te zuchten tot Godt over sijne sonden’. Boy, was he right!

Betere gemeentezang

Maar het stadsbestuur zag mogelijkheden op het educatieve vlak: het zou de mensen uit de kroeg houden. En Constantijn Huygens predikte dat het de gemeentezang zou verbeteren.

Sindsdien wordt het orgel gebruikt ter opfleuring van de kerkdiensten. Om de mensen beter te leren zingen en om ze uit de kroeg te houden.

Mieters verhaal toch?

Echter, had predikant Calckman z’n poot stijf gehouden, dan was de buurt misschien niet zo ros geworden als ie nu is. Zo zie je maar weer, waar orgelspel de mensen al niet toe verleid: Vleeschelijke lusten!
En dat zonder één zucht tot God over jelui d’r zonden!
Foei.

Zucht jij wel ’s over je zondige ‘vleeschelijke lusten’? Hier bieden wij een luisterend oor! Deel je zorgen! 

2 reacties

  1. betty zegt:

    Zondagochtendgevoel en een beetje heimwee
    Heerlijk verhaal over de dominee en de klokken.
    Mijn zonden zijn te talrijk om aan een luisterend oor te geven.
    Het oor gaat tuiten en opzwellen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.