Home » LHBT in de Rosse Buurt.

LHBT in de Rosse Buurt.

LHBT in de rosse buurt

Lesbo, Homo, Bi, Transgender

Ik moest het even opzoeken maar dit blijkt van een internationale afkorting te zijn, LGBT. Die betekent hetzelfde alleen de H is dan een G van gay. Het was gisteren Internationale LHBT-dag.

Of nee, IDAHOT-dag moet ik zeggen: International Day Against Homophobia and Transphobia. Mensenkinderen, wat maken we het elkaar moeilijk met al die afkortingen die ik in mijn onderzoekje tegenkwam.

LHBTQIAPS+

Omdat ik het volgende lijstje niet kende, ga ik ervan uit dat jij dit ook niet kent en daarom leg ik het even uit.

We hebben dus:

 • LHBT, de T van Transgender; dan zit je in een verkeerd lichaam.
 • LHBTQ, Q is van Queer. Die zet zich tegen alles af wat hokjes betreft, ook tegen homo’s. Is bijna een politieke beweging maar gezien de hokjes-angst is ‘beweging’ geen goede term, vermoed ik. Staan bekend om hun grote tolerantie als het maar geen etiket of hokje is.
 • LHBTQI, waarbij de I voor interseksueel staat. Dan ben je allebei, zowel man als vrouw. Letterlijk.
 • LHBTQIA, hier staat de A staat voor A-seksueel. Dit is zeg maar Hoofdpijn 2.0 als in: Niet. Nooit. Nimmer.
 • LHBTQIAP, de P is Pan-seksueel. Zeg eerlijk, tot nog toe kon je ’t nog aardig bijbenen maar dit wist jij ook niet! De panseksuele persoon maakt geen onderscheid en gaat voor alle mensen waar hij/zij zich toe aangetrokken voelt, zolang ze maar meerderjarig zijn. Het verschil met Bi is, dat ook geslachtsloze mensen in aanmerking komen voor een gezellige date met de Pan.
 • LHBTQIAPS: De S is van Straight Allies: hetero’s die opkomen tegen homofobie. Mocht je denken dat we nu iedereen hebben opgenoemd… voor de zekerheid deze nog:
 • LHBTQIAPS+ waarbij het plusje staat voor allesomvattend, qua seksuele voorkeur.

Ik zou de gehele lijst kort samen willen vatten in:

 • MENS.

Is geen afkorting. Vind je iemand aardig en is dat wederzijds: Mooi! Match! Onafhankelijk van hoe je gebouwd bent of hoe je gebouwd zou willen zijn.

Verhalen in de Oude Kerk

Terwijl ik alleen maar wilde vertellen van de speciale dienst in de Oude Kerk vanwege de IDAHOT-dag. Een jonge man vertelde zijn levensverhaal in de kerk. Over zijn gereformeerde ouders die hem al dertien jaar niet konden accepteren zoals hij was, waardoor hij al zoveel jaren geen contact meer met ze had. En over de kerk die hem niet kon accepteren zoals hij was.

Een meisje met een soortgelijk verhaal dat elke paar jaar weer contact zocht met haar ouders. Ze kreeg keer op keer een dichte deur. Ook zij was getekend door haar voorkeuren. En zo nog een aantal dappere mensen die meer van zulke verhalen vertelden.

Ik was ontroerd en geshockeerd. Onder welke letter je ook valt, het gebeurt dus nog steeds dat mensen elkaar niet accepteren omdat ze een ander liefhebben, van welke letter dan ook. Schandalig.

Op welke letter val jij? Of wil je liever geen etiket? Dan ben je Q. Deel je voorkeur! Hoe diverser hoe beter! 

2 reacties

 1. Tanja zegt:

  We zijn allemaal mens, uniek en waardevol. Het zou geweldig zijn als iedereen dat snapt.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.