Home » LHBT in de Rosse Buurt.

LHBT in de Rosse Buurt.

LHBT in de rosse buurt

Lesbo, Homo, Bi, Transgender.

Ik moest ’t even opzoeken maar dit komt van de internationale afkorting LGBT. Betekent hetzelfde alleen de H is dan een G van gay. Het was gisteren Internationale LHBT-dag.

Of nee, IDAHOT-dag moet ik zeggen: International Day Against Homophobia and Transphobia. Mensenkinderen, wat maken we het elkaar moeilijk met de afkortingen die ik in mijn onderzoekje tegenkwam. Omdat ik het volgende niet wist, ga ik ervan uit dat jij dit ook niet weet en daarom leg ik het even uit.

We hebben dus:

  • LHBT, de T van Transgender; dan zit je in een verkeerd lichaam.
  • LHBTQ, Q is van Queer. Die zet zich tegen alles af wat hokjes betreft, ook tegen homo’s. Is bijna een politieke beweging maar gezien de hokjes-angst is ‘beweging’ geen goede term vermoedelijk. Staan bekend om hun grote tolerantie als het maar geen etiket is.
  • LHBTQI, waarbij de I voor interseksueel staat. Dan ben je allebei, zowel man als vrouw. Letterlijk.
  • LHBTQIA, hier staat de A staat voor A-seksueel. Dit is zeg maar ‘Hoofdpijn 2.0’ als in: Niet. Nooit. Nimmer.
  • LHBTQIAP, de P is Pan-seksueel. Zeg eerlijk, tot nog toe kon je ’t nog aardig bijbenen maar dit wist jij ook niet! De panseksuele persoon maakt geen onderscheid en gaat voor alle mensen waar hij/zij zich toe aangetrokken voelt, zolang ze maar meerderjarig zijn. Het verschil met Bi is, dat ook geslachtsloze mensen in aanmerking komen voor een gezellige date met de P.
  • LHBTQIAPS: De Straight allies, staat voor hetero’s die opkomen tegen homofobie. Mocht je denken dat we nu iedereen hebben opgenoemd… voor de zekerheid deze nog:
  • LHBTQIAPS+ waarbij het plusje staat voor allesomvattend qua seksuele voorkeur.

Ik zou het kort samen willen vatten:

  • MENS.

Is geen afkorting. Vind je iemand aardig en is dat wederzijds: Mooi! Match! Onafhankelijk van hoe je gebouwd bent of hoe je gebouwd zou willen zijn.

Terwijl ik alleen maar wilde vertellen van de speciale dienst in de Oude Kerk vanwege de IDAHOT-dag. Daar vertelde een jonge man zijn levensverhaal. Van zijn gereformeerde ouders die hem al dertien jaar niet konden accepteren zoals hij was. Waardoor hij al die jaren geen contact had met zijn familie. Van de kerk die hem niet accepteerde zoals hij was.

Ik was ontroerd en geshockeerd. Onder welke letter je ook valt, het gebeurt dus nog steeds dat mensen elkaar niet accepteren omdat ze een ander liefhebben van welke letter dan ook. Schandalig.

Op welke letter val jij? Of wil je liever geen etiket? Dan ben je Q. Deel je voorkeur! Hoe diverser hoe beter! 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.