Home » Slot in de Rosse Buurt (1).

Slot in de Rosse Buurt (1).

Slot in de rosse buurt

Zie je dat stukje muur?

Precies in het midden zie je een rondje. Dat is een slot. Zo eentje als je in je voordeur hebt. Dat roept weer zo veel vragen op!

Wat doet een slot in zo’n muurtje? Een slot zit altijd een in bewegende deur. Zodat het lipje dat eruit steekt, een verbinding kan maken met het deel ernaast. Meestal de muur of een kozijn. Slot open: deur kan bewegen. Slot dicht: deur zit vast.

Maar nu dit: het muurtje beweegt niet. De deur ernaast heeft al een slot. En trouwens, die deur scharniert naar de verkeerde kant open. Het slot is ook nog eens in het midden van het muurtje geplaatst, in plaats van aan de zijkant. Wat doet dit slot daar?

Dit vraagt om onderzoek! Het eerste wat ik opmerk is dat er niet veel over de Oliphantsgang te vinden is. Dat is de naam van het steegje, dat net zo breed is als de deur. Ik vind wel een aantal foto’s van vroeger:

Slot in de rosse buurt
1988
1995

Ik heb beide foto’s grondig bestudeerd en zie in de rechterfoto dat het slot in de deur aan de rechterkant zit, in tegenstelling tot de foto hierboven. Aha! Zou het iets te maken hebben met de renovatie? Ik pak mijn loep erbij… Het lijkt er sterk op dat er ten tijde van deze foto’s nog geen slot in de muur zat.

 

 

 

 

slot in de rosse buurt
2009

Sterker nog: ik vind een foto uit 2009 en zie daar…

Geen slot!

Zucht.. wat een mysterie… Ik ga nu de deur uit! Paar ouwe krakers van dit blok opzoeken en vragen of zij meer weten.

Ik hou je op de hoogte!

 

 

 

 

 

Wat is dat toch met ons hoofd, dat alle mysteries opgelost moeten worden? Moeten we dat niet eigenlijk lekker laten… het mysterie laten bestaan, gewoon, omdat dat ook een mogelijkheid is? En misschien wel een veel leukere! 

Deel je overpeinzingen! Ik hoor het graag!

 

 

4 reacties

  1. Tanja zegt:

    Hahaha wat heerlijk weer. En zo herkenbaar. In plaats van eerst even rustig verder te lezen was ik de foto’s aan het onderzoeken. ??? Geen slotje?…..tot ik weer verder las en tot de ontdekking kwam dat het wiel al uitgevonden is. Kan niet wachten op het vervolg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.